Son 10 yıl içinde yapılan doğalgazlı evlerin birçoğunda klasik soba bacası bulunmamaktadır. Bazı konutlarda ise, Doğalgazın gelmesinden ötürü mevcut baca delikleri sonradan kapatılmıştır. Bazı iş yerleri, Kafe veya Salonlar da da klasik soba bacası bulunmadığından, pencere veya duvardan çıkmak suretiyle baca montajı yapılarak Katı yakıtlı sobalar kullanılmaktadır.
Dış cephede kalan katı yakıtlı soba bacaları, binanın çatısı veya sundurmasını geçmesi gerekir. Buna imkanı olmayan kullanıcılar için özel olarak ürettiğimiz soba baca fanı sayesinde soba tütme derdi ortadan kalkmaktadır.
Hız kontrolü sayesinde istenilen hızda ayarlanabilen baca fanları, 220 v AC topraklı akımla çalışır. Fan motorları 38 w gücünde olduğundan sessizdir, elektrik enerjisini çok az tüketir.
(SOBA BACA FANI İÇİN TIKLAYIN)
PROBİLGİ – 1
Elektrikle çalışan hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan çalışan Roket Pelet Sobanın ilk kullanımı, Ağaç ve bitkilerden elde edilen talaşın sıkıştırılmış yakıt peletine dönüşmesiyle ve bu soba türünde yakılmasıyla ortaya çıktı.
Roket pelet sobasında kullanılan pelet yakıtı ısı enerjisinden en verimli şekilde istifade edildiğinden, Dünyanın birok ülkesinde geleneksel odun ve kömür soba zahmetlerine karşı kesin çözüm olarak tercih edildi.
Roket pelet soba yakıcı tasarımı ve yer çekimi etkisiyle otonom işleyen sisteme sahip bu sistemin Çam pelet yakıtı marifetiyle kabul gören kazanımları şöyledir:
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
.. DevamıPROBİLGİ – 2
Sadece 6 ve 8 mm çam peleti yakılması tavsiye edilir. Yakıtın: 1. Sınıf ürün olması, kuru ve nemsiz olması, yakıttan çam kokusunun gelmesi randıman açısından yeterlidir.
2. sınıf yakıtların baca çekiş performansına negatif katkısı olduğu gözlenmiştir, Pirina peletinde olan yağ, sobanın içinde yapışmaya sebebiyet verebilir. Kabuk, talaş ve diğer yakıt tiplerinde; kül, is ve duman oranı fazla olacağından ısı performansı bilinmemektedir.
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
PELET YAKIT ÜRETİCİ VE TEDARİKÇİLERİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
.. DevamıPROBİLGİ – 3
İstenilen ısı oranına göre yakıt miktarı değişir ve bu aralık: 500 gr ile 1500 gr arasında çok fark eder.
Bu sayede düzenli yanma ve yakıt tasarruf miktarı, en kısa sürede tespit edilir.
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
.. DevamıPROBİLGİ – 4
PROBİLGİ – 5
Geleneksel sobaya göre:
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
.. DevamıPROBİLGİ – 6
Diğer sobalardan ayıran en büyük özellik: Sobayı geliştiren uzmanların, Endüstriyel ısıtma sektöründen aldıkları eğitim ve iş tecrübesini bu sobaya aktarmalarıdır.
Baca gazı ısısının düşük olması ve üretilen ısının %90 civarında soba gövdesinde kalması ve bu ısının iç mekânda muhafaza edilmesi, yakma sisteminde bulunan 3 katlı Primer / Seconder / Tersiyer ızgaraların kül / köz ve ısısından istifade edilmesi, piyasada bulunan diğer sobalardan ayıran en belirgin özelliklerin başında gelir.
Alev oluşumunun namlu sistemiyle daha da verimli ve görsel hale getirilmesi, Alev gözetleme camının Neo- Cream 800°c ısıya dayanıklı olması ve optimum yanma esnasında bu camın kendiliğinden temizlenmesi, 950°c ısıya dayanıklı boya ile döküm efektinin verilmesi, Soba termometresinin bi-metalik paslanmaz mamul olması, Sobanın ayarlı ayakları ile dengesinin sağlanması, soba üzerinde yemek pişirmeye kadar birçok özellik, Proket pelet sobanı demir doğrama işçiliğinden ayıran en büyük özelliklerdir.
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
.. DevamıPROBİLGİ – 7
Sobanın tüm parçaları lazerde ve talaşsız kesim yöntemiyle dekoratif olarak 45° açıyla kesilir.
Tüm birleşimler, sertifikalı kaynak uzmanları tarafından TIG (argon), MIG-MAG (gazaltı) kaynağıyla itinalı olarak yapılır.
Kaynak birleşimlerinde çatlama kırılma ve esneme görülmez.
Ürünler, kaynak hatalarına karşı 2 (iki) yıl garantilidir.
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
.. DevamıPROBİLGİ – 8
“Procket pelet sobası” ısı performans verimi sobanın maharetinde gizli olup, Yakıt tasarrufu ve elde edilen yüksek ısınında “Çam pelet yakıtı” marifetinde gizli olduğu bilinmelidir. Katı yakıtlı geleneksel sobaya göre Procket pelet sobası ile en az % 40, en fazla % 70 oranında yakıt tasarrufu sağlamak mümkündür.
.. DevamıRoket pelet soba bacasından çıkan duman, ilk yanmada gözle görülebilir fakat tam yanmadan sonra baca gazı dumanı gözle görülmez. Yakıt kalitesine göre değişen baca gazı dumanı, çam pelet yakıtı kullanıldığı taktirde atmosferin absorbe ettiği miktardadır. Dolayısıyla roket pelet soba baca gazı dumanı çevreyi rahatsız etmez. Optimum yanma esnasında sobadan çıkan dumanı gözle görmeniz de mümkün değildir. Dumansız soba denmesinin sebebi: yakıtın çam peleti olması halinde baca gazı olarak atılan dumanın, doğayı kirletmemesinden ötürüdür.
Pelet yakıtı yakan sobadan çıkan dumanın zehirlediğine dair herhangi olaya rastlanmamıştır.
ROKET PELET SOBA SIKÇA SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
.. Devamı
Soba tütmesi nedir? Soba neden tüter? Negatif basınç nedir? baca tütmesi nasıl engellenir? Soba tütmesi nasıl engellenir? soba bacası zehirler mi? Baca fanı nedir?
Ters esen RÜZGâR nedir?
Soba tütmesi nedir?
Yanan sobanın bacasından çıkması gereken duman, sobadan geri tepip iç mekâna dolmaya başlar. Bu duruma “Soba tütmesi” denir.
Soba neden tüter?
Negatif basınç:
Güneşin yeryüzünü ısıttığı ama genel anlamda havanın soğuk olduğu durumlar olur.
Örneğin; İç mekân ortam sıcaklığı 10°c iken, dışarda hava sıcaklığı 12°c olabilir. Bu gibi durumlarda dış hava sıcaklığının artışına paralel, atmosfer basıncı da artacaktır. İç mekânda ise ortam ısısı düşük kaldıkça, düşük ısıya paralel olarak kapalı alanda ki iç basınç düşecek ve vakum olayı başlayacaktır. İç mekandaki alçak basınç, atmosferdeki yüksek basıncı yenemez. Katı yakıtlı ısıtıcılarda körük fanı veya baca fanı yoksa “soba tütmesi” bir şekilde gerçekleşecektir.
Kapalı alan vakum:
İç mekânda yanma için gerekli olan oksijen miktarının düşüklüğü de soba tütmesi yapar. İç mekânda oluşan alçak basınç, baca tarafından gelen yüksek basıncı yenemeyecektir.
Her ne kadar baca temizliği, baca sızdırmazlığı ve uygun baca montajı olsa da bu olay ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Ters esen rüzgâr:
Genellikle aralık ayında görülen Lodos rüzgâr esintisi, soba zehirlenmelerine sebebiyet verebilir.
Soba tütmesi/ baca tütmesi nasıl engellenir?
-Baca temizliğinden emin olun ve en az 130 mm çapında geleneksel soba bacası kullanın. Bu baca çapı elektriksiz sobalar için Dünya genelinde kabul görmüş baca çapıdır. Roket pelet soba satın alan kullanıcılara, bu bacaya uygun baca adaptörü ücretsiz olarak size gönderilir. (Baca Adaptörü İçin TIKLAYIN)
-Bir kağıt parçası yakarak baca ve soba çekişini kontrol edin
-Soba bacasının sızdırmaz şekilde montaj yapıldığından emin olun
-Ana bacaya doğru %10 eğimle baca montajı yapıldığından emin olun (Şematik Baca Montajı için TIKLAYIN)
-Sobayı yakmadan önce, İç mekânda bulunan baca ve soba yüzeyini pürmüzlü kartuş çakmak veya pürmüzlü tüp ile bir miktar ısıtın. Çünkü çelik baca içinde bekleyen soğuk hava katmanı bulunabilir ve bu katman bir çeşit perde vazifesi görür. Isıtılan bacanın sıcak havası bu katmanı dağıtarak bacanın çekiş yapmasına imkân verecektir.
-Bacanız tuğla baca değil, çıplak sac baca ise dış mekânda soğuğa maruz kalan bölümü baca izolasyonu ile kaplayın ve bacanın soğuktan etkilenmesini önleyin.
-Baca şapkası, Fırfır, Rüzgâr gülü kullanın
- İç mekânda soba yanarken bacanız halen soğuksa, varsa sobaya takılı olan Cimri, Kuzine, Isı tutucu vb ürünleri soba ile baca arasından sökün.
-Baca fanı kullanın (Baca Fanı için TIKLAYIN)
-Fırtınalı havalarda sobanızı kullanmayın.
Sobanız yandıktan sonra bacanız ısınacağı için (fırtınalı hava hariç) genel olarak bacanız çekecektir.
.. Devamı